Strategiile de ventilație în timpul multiplelor complicații ale prematurilor
Vă prezentăm cazul unui nou născut prematur de sex masculin, născut la 29 săptămâni de gestaţie, provenit din sarcină cu risc (mama cu hipertensiune preexistentă sarcinii, lichid amniotic fetid, trombofilie Factor V Leiden şi hepatocitoliză) extras prin operație cezariană, din prezentaţie craniană (Greutate la naștere = 970 g, Lungime = 30 cm, Scor Apgar = 3/5/7).
A prezentat la naştere stare generală gravă, tegumente cu cianoză generalizată, plicatură plantară 1/3 anterioară, cordon ombilical normal inserat (2 artere + 1 Vena), Fontanela Anterioară normotensivă, apnee secundară pentru care s-au efectuat manevre de reanimare cu Ventilație Mască și Balon aproximativ 1 minut ulterior respiraţii spontane ineficiente, cord ritmic la stânga sternului, fără sufluri, abdomen suplu, depresibil, orificiu anal permeabil, organe genitale externe cu aspect normal, tonus şi reactivitate diminuate. S-a efectuat profilaxia bolii hemoragice.
A fost internat în secţia de Terapie Intensivă Neonatală unde a fost plasat la punct de neutralitate termică, s-a efectuat ventilaţie în sistem NeoPuff aproximativ 15 minute, ulterior Presiune pozitivă continuă în căile aeriene – CPAP şi s-au administrat bolus de Cafeină, Ser Fiziologic 0,9%, Perfuzie EndoVenoasă de reechilibrare hidroelectrolitică şi acidobazică, antibioticoterapie cu Penicilină şi Amikacin i.v. cu monitorizarea funcţiilor vitale.
Considerând sindromul funcţional respirator accentuat sub Presiune pozitivă continuă în căile aeriene – CPAP şi modificările gazelor sangvine şi a radiografiei pulmonare s-a decis şi s-a practicat intubaţie orotraheală cu administrare de Surfactant în doză curativă.
La aproximativ 36 ore de viaţă a prezentat hemoragie pulmonară masivă pentru care s-a administrat adrenalină, surfactant, plasmă proaspăt congelată, imunoiglobulină și factor de coalgulare, ulterior continuându-se ventilaţia cu Frecvență înaltă – HFOV. În ciuda tratamentului administrat nou-născutul a prezentat încă 2 episoade la interval de 6 ore, motiv pentru care s-a repetat administrarea de surfactant şi adrenalină pe Sonda Endo Traheală.
La 72 ore de viaţă se menţine cu stare generală extrem de gravă, secreţii abundente pe Sonda Eendo Traheală, motiv pentru care se continuă ventilația cu frecvență înaltă – HFOV aproximativ 10 zile. Deoarece necesită parametrii de ventilaţie minimi, s-a considerat oportună trecerea în ventilaţie convențională sub care s-a menţinut cu secreţii seroase în cantitate crescută şi hipercapnie progresivă, motiv pentru care s-a decis efectuarea de aerosoli pe Sonda Endo Traheală asociată ventilaţiei în sistem cu Frecvență înaltă. Sub acest tratament instituit, evoluţia a fost favorabilă, ceea ce a permis detubarea şi continuarea ventilaţiei non invazive asistate cu controlul oxigenării – NIV-SPOC din ziua a 15 a zi de viaţă.
Concluzii
Acest caz a ridicat probleme în special de ventilaţie, datorate asocierii multiplelor complicaţii ale prematurității (deficit surfactant, hemoragie pulmonară, sepsis), ce au necesitat resurse abundente și de calitate superioară. Posibilitatea folosirii ventilației mecanice complexe oferite de ventilatoarele de ultimă generație de la Stephan precum și a efectuării aerosolilor concomitent cu aceasta a scăzut considerabil necesitatea suportului respirator, ajutând la o evoluție favorabilă mai rapidă.
Dr. Preda Andrei
Medic Specialist
Neonatologie